# Accenture aptitude questions

Aptitude questions and answers are crucial for any recruiting exam, particularly the Accenture job test. Recruiters look for candidates who can think critically and logically to solve problems, and aptitude questions can be a great way to gauge a candidate's ability to do this. Aptitude questions and answers can range from basic math or logic to puzzles, so it needs to be prepared. Here are some aptitude questions and answers to qualify the Accenture recruitment test with eligible scores. So, Start Practicing Now!

1. What is the arithmetic mean of 15 , 20, 25, 30 , 35 , 40 , 45 , 50 , 55 ?

• The formula to calculate the arithmetic mean is: Arithmetic Mean, = Sum of all Observations/Total Number of Observations.

• Arithmetic mean = $\left ( \frac{15 + 20 + 25 + 30 + 35 + 40 + 45 + 50 + 55}{9}\right )$ = $\frac{315}{9} = 35$

1. A bank offers 10% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:

As it is half yearly basis,rate of interest becomes half.that is 5%

compound interest for first installment=$(600\times 5\%=30)+(630\times5\%=31.5)$=61.5

compound interest for second installment=$600\times 5\%=30$

Total compound interest=61.5+30=91.5

1. The monthly incomes of A and B are in the ratio 4:5, their expenses are in the ratio 5 : 6. If 'A' saves Rs.25 per month and 'B' saves Rs.50 per month, what are their respective incomes?

• Let A's income be = 4x
• A's expenses, therefore = 4x–25
• Let B's income be = 5x
• B's expenses, therefore = 5x–50
• We know that the ratio of their expenses = 5:6

⇒24x−150=25x−250

⇒ Therefore, x=100

⇒ A's income =4x=400 and B's income =5x=500 .

1. When a child travels to school at a speed of 5 km/hr, there is a delay of 10 minutes. The next day he traveled at 6km/hr and arrived 10 minutes early. So what is the distance from school to home?

• Distance=$\frac{a\times b} {a-b}$$\times$ Time gap

• a = Higher speed, b = Lower speed

• a = 6km/hr, b = 5km/hr,

• time gap= 10 +10 = 20 minutes.

Time difference between 10 minutes late and 10 minutes earlier is 20 minutes.

• 20 minutes= $\frac{20}{60}$hr
• Distance=$\frac{6\times5}{6-5}\times\frac{20}{60}$

• $\frac{6\times5}{1}\times\frac{20}{60}$ = 10 km

1. In the 75 litres of mixture of milk and water, the ratio of milk and water is 4:1. The quantity of water required to make the ratio of milk and water 3:1 is:

• Total quantity of mixture = 75 litre

• Milk : Water = 4 : 1

4 + 1 = 5 units

5 units = 75

ie,1 unit = $\frac{75}{5}$ = 15

Quantity of milk = $4\times 15$ = 60

Quantity of water = $1\times 15$ = 15

• Let x be the quantity of water added to make the ratio 3:1.Then,

$\frac{15+x}{60}= \frac{1}{3}$

15 + x = 20

x = 5.