Calendar questions

Quantitative aptitude plays a major role in any competitive exam. Calendar questions are an important part of quantitative-based exams. These questions are usually easy but tricky and time-consuming at the same time. To ease the process, here are some calendar questions with answers that will help you to brush up on your Quantitative Aptitude skills.

1. How many leap years are there in 100 years?

There are two conditions for a leap year:

Century Years (ending with two 0s, example 2000, 2100, 2200.) Non Century Years (not ending with two 0s, example 2001, 2002, 2003) If the century year is divisible by 400, it is a leap year. Hence 2000 is a leap year and 2100 is not a leap year.

If the non century year is divisible by 4, it is a leap year. Hence, 1996 is a leap year whereas 1997, 1998, 1999 are not leap years.

Now, for 100 years there are supposed to be 25 leap years (4, 8, 12, … , 100).

But 100 is a century year and it is not divisible by 400. Hence, 100 is not a leap year and the last leap year in 100 years is the year 96.

Hence, we have (25 - 1 = 24) leap years, if we exclude the year 100.

1. The last day of a century cannot be $\textit{___}$.

100 years contain 5 odd days.

• Last day of 1st century is Friday.

• 200 years contain (5 x 2) 3 odd days.

• Last day of 2nd century is Wednesday.

• 300 years contain (5 x 3) = 15 1 odd day.

• Last day of 3rd century is Monday.

• 400 years contain 0 odd day.

• Last day of 4th century is Sunday.

• This cycle is repeated.

• Last day of a century cannot be Tuesday or Thursday or Saturday.

1. If every seconds Saturday and all Sundays are holidays in a 30 days month beginning on Saturday, then how many working days are there in that month ? (Month starts from Saturday)

As month begins on Saturday, so 2nd, 9th, 16th, 23rd, 30th days will be Sundays. While 8th day is second Saturday. Thus, there are 6 holidays in all.

Hence, no. of working days = 30 – 6 =24

1. If the day before yesterday was monday, what day it will fall on the day after tomorrow?

Day before yesterday monday means today is wednesday. So day after tomorrow will be friday.

1. What was the day of the week on 28th May, 2006?

5 years= (4 ordinary years+ 1 leap year)=$(4 \times 1+ 1 \times 2 )$